keliakia diagnoosi: testit & tulokset

Keliakia epäillään ihmisiä, joilla on merkkejä tai oireita toistuva ripuli, vatsan turvotus, ja imeytymishäiriö tai aliravitsemuksesta. Muut taudit, kuitenkin, voi tuottaa imeytymishäiriö ja aliravitsemuksen, kuten haiman (haima, joka ei pysty tuottamaan ruoansulatusentsyymien), Crohnin tauti ohutsuolen, ja ohutsuolen liikakasvua bakteereita. On tärkeää, näin ollen vahvistavat epäilty keliakia sopivilla testaus.

Vasta-aineet ovat proteiineja, jotka immuunijärjestelmä taistelemaan viruksia, bakteereja ja muita organismeja, jotka infektoivat elimen. Joskus kuitenkin, keho tuottaa vasta-aineita ei-tarttuvaa aineiden pääsy ympäristöön (esimerkiksi heinänuha) ja jopa vastoin omia kudoksia (autoimmuniteetin).

Tiettyjä verikokeita olisi suoritettava ensin etsiä spesifisiä vasta keliakia. Immunoglobuliini A (IgA) anti-kudostransglutaminaasi vasta-aine on yksi ensisijainen testi keliakian. Jos poikkeuksellisen kohonneita IgA endomysiumvasta ja anti-kudostransglutaminaasi vasta-aineita löytyy, henkilö lähes varmasti on keliakia. Korkea toisen vasta-aineen, anti-gliadiini-vasta-aineen (AGA), voidaan myös havaita, mutta ne eivät välttämättä tarkoita henkilö on keliakia. Kuitenkin anti-gliadiini-vasta-ainetasot ovat hyödyllisiä seurantaan hoitovaste, koska ne yleensä alkavat kuulua useita kuukausia hoidon onnistumisen keliakian kanssa gluteeniton ruokavalio. Samoin antiendomysiaalisen vasta-tasojen lasku on gluteeniton ruokavalio ja usein tulee negatiiviseksi hoidetuilla potilailla.

Asiantuntijat Yhdysvalloissa suositella vasta-verikokeet ihmisille, jotka ovat suurempi todennäköisyys kuin normaali ottaa keliakia. Niihin kuuluvat ne, joilla on