sepelvaltimotauti: pallolaajennus tai ohitusleikkaus?

Aikana sydämen katetrointi, lääkäri tutkii kuvia sisäpuolelle sepelvaltimoissa. Jos plakkia näissä valtimoissa (sepelvaltimotauti) ovat aiheuttaneet alueilla kaventumisesta, saatat tarvita hoitoa. Hoitovaihtoehdot riippuu eri tekijöistä, kuten

Joillekin ihmisille, lääkkeet ja elämäntapojen muutokset voivat olla sopiva hoito.

Muissa tapauksissa pallolaajennus – joka tunnetaan myös nimellä pallolaajennus – voidaan suositella avata tukkeutunut valtimo. Pallolaajennus voidaan erityisesti suositella, jos sinulla on rintakipua (angina pectoris) alentuneen veren virtausta, joka ei ole reagoinut lääkitystä ja elintapojen muutoksia.

Aikana pallolaajennus, lääkäri lisää pieni ilmapallo paikalla tukoksen ja laajenee se laajentaa kaventuneet valtimo. Lääkäri sitten voi istuttaa pieni metallinen kela (stentti) on tukossa valtimo pitämään valtimon auki ja vähentää sen kapenee uudelleen. On mahdollista ehkä jopa pallolaajennuksen aikana sydämen katetrointi, jos lääkärin mielestä se on sopivin hoitovaihtoehto sinulle.

Jos verisuonet ovat kaventuneet tai estetty useita alueita, tai vasemmalla tärkein sepelvaltimo on kaventunut, lääkäri voi suositella sepelvaltimon ohitusleikkaus. Jotkut tutkimukset osoittavat sepelvaltimoiden ohitusleikkaus voi myös olla sopiva hoito, jos käytössä on useita estänyt tai kaventuneet verisuonia ja diabetes.

Aikana ohitusleikkaus, kirurgit ottaa osan tervettä verisuonen – usein sisältä rintakehän tai säären – ja liittää sen ylä- ja alapuolella tukossa valtimo. Tämä mahdollistaa veren ohittaa estetty alueella ja virtaus sydänlihakseen.

Kanssa

käydä lääkärin